Aanschaf zonnepanelen

Met de aanschaf van zonnepanelen bespaar je natuurlijk op je energierekening, maar er zijn nog een aantal andere financiële voordelen. Het afgelopen jaar heeft de Vlaamse overheid de financiële regelingen voor zonnepanelen gewijzigd. Op deze pagina lees je van welke regelingen voor subsidie en compensatie je vanaf 1 januari 2022 in Vlaanderen gebruik kunt maken bij de aanschaf van zonnepanelen.  

Subsidie en compensatie voor zonnepanelen vanaf 2022

Tot 1 januari 2021 kon je als eigenaar van zonnepanelen gebruik maken van twee vergoedingsregelingen bij de aanschaf van zonnepanelen: het ‘’volledige terugdraaiende teller principe’’ en het ‘’gedeeltelijk terugdraaiende teller principe’’. Per 1 januari 2021 zijn deze vergoedingsregelingen afgeschaft en is er geen prosumententarief meer op zonnepanelen.  
Met de afschaffing van deze terugdraaiende teller regelingen en het prosumententarief heeft de Vlaamse overheid vanaf 2022 een aantal nieuwe subsidie- en compensatieregelingen ingevoerd voor huishoudens die hun huis willen verduurzamen met zonnepanelen. 

Premie voor het verbeteren van het EPC-label of E-peil

Zonnepanelen hebben een grote invloed op het EPC-label (code op het energieprestatiecertificaat) en E-peil (energieprestatiepeil) van een woning. Als je een woning met ondermaatse energieprestaties hebt, kun je in Vlaanderen bij netbeheerder Fluvius een EPC-labelpremie aanvragen voor het verbeteren van het EPC-label. Het bedrag is afhankelijk van het behaalde EPC-label na renovatie.  

Voor nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag t/m 2016 is een premie energieprestatiepeil beschikbaar als de woning een E-peil behaalt dat lager is dan het maximale E-peil. Voor nieuwbouw met een bouwaanvraag vanaf 2017 wordt geen e-peilpremie meer gegeven. Ook deze premie kun je aanvragen bij Fluvius.  

Zonnepanelen financieren met een groene lening

Vanuit de Vlaamse overheid worden er geen leningen aangeboden voor het aanschaffen van zonnepanelen. Veel banken bieden wel een lening met lage rente aan voor de financiering voor zonnepanelen. Dit heet vaak een groene lening of een energielening. Het enige wat je nodig hebt om zo’n lening aan te vragen, is een offerte van een installateur. De lening kun je niet alleen aanvragen voor zonnepanelen, maar ook voor andere duurzame maatregelen zoals een warmtepomp, zonneboiler of isolatie.  

Lokale premies voor zonnepanelen

Vanuit verschillende gemeenten worden er lokale tegemoetkomingen aangeboden voor het bouwen of verbouwen van een woning. Dit kan ook voor de plaatsing van zonnepanelen. Op de website www.premiezoeker.be van de Vlaamse overheid kun je bekijken op welke premies je aanspraak kunt maken in jouw gemeente.  

Het btw-tarief voor zonnepanelen

Om huiseigenaren met een woning van ouder dan 10 jaar te simuleren hun huis te verduurzamen, geldt een verlaagd btw-tarief van 6% voor de aanschaf van zonnepanelen. Woningen die jonger zijn dan 10 jaar vallen onder het btw-tarief van 21%. Om in aanmerking te komen voor dit verlaagde btw-tarief, mag de woning alleen privé gebruikt worden en moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend installateur.