Welk zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

zonnepanelen solarwatt en icoon

Je bent op zoek naar zonnepanelen, maar wist je dat er meerdere soorten zonnepanelen zijn? Je hebt grofweg twee opties: glas-folie of glas-glas. Maar welk zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

Laten we beginnen bij het begin: er zijn talloze factoren die de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het soort dak dat je hebt, de hellingshoek van je panelen, de ligging, het aantal zonuren, enzovoort. Op sommige zaken heb je geen invloed, maar er zijn een paar dingen waar je bij de aanschaf op kunt letten.

Ga je voor kwaliteit, dan heb je een hoger rendement. Je zonnepanelen hebben een langere levensduur. Kortom: Investeer je in innovatieve technieken, dan haal je meer uit je dak. Hoe het zit met de verschillen in zonnepanelen, leggen we hier uit.

Rendement van glas-folie zonnepanelen

Stelregel: hogere kwaliteit = hoger rendement

Stelregel: hogere kwaliteit = hoger rendement

De meest gangbare variant is glas-folie. Grofweg kun je binnen die categorie weer drie soorten onderverdelen, maar dat mag je voor nu vergeten. De glas-folie zonnepanelen zijn vooral interessant als je gebonden bent aan een kleiner budget. Helaas kleven er ook nadelen aan.

Beste rendement zonnepanelen: glas-glas

Beste rendement zonnepanelen: glas-glas

Gelukkig heb je nog een optie. Glas-glas zonnepanelen brengen in dertig jaar tijd 25% meer stroom op dan glas-folie. Na vijfduizend uur zijn ze nog vrijwel nieuw en hebben ze vrijwel niets van hun vermogen verloren. De nieuwste generatie zonnepanelen heeft namelijk een andere opbouw: met twee lagen glas. Daardoor worden de zonnecellen veel beter beschermd. Ze zijn bestand tegen weer en wind. Er zit geen lucht tussen de lagen, omdat ze in de oven aan elkaar ‘geplakt’ worden. Door deze opbouw zijn de panelen dus veel steviger. Het risico op microcracks is veel lager, waardoor je je hoge rendement veel langer behoudt.

Nadelen van glas-folie zonnepanelen

Nadelen van glas-folie zonnepanelen

Dit soort zonnepanelen is opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen en een laag folie. Door deze opbouw zijn de zonnecellen relatief kwetsbaar. Vocht en vuil trekken beetje bij beetje in je zonnepaneel. Ook buigt dit materiaal makkelijker. Het is kwetsbaarder voor transport, een zware hagelbui of een onvoorzichtige monteur. Na verloop van tijd ontstaan microcracks: heel kleine scheurtjes. Die kan je met het blote oog niet zien, maar ze zorgen er wel voor dat de opbrengst van je panelen daalt. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Meer rendement dankzij PERC-technologie

Meer rendement dankzij PERC-technologie

Glas-glas zonnepanelen hebben nog een voordeel ten opzichte van de gangbare glas-folie variant. Dat heeft alles te maken met ons Hollandse klimaat. Want hoewel ons land van oudsher bekend staat om prachtige wolkenluchten, werken die natuurlijk niet echt mee als je energie opwekt. Dankzij de zogenaamde PERC-technologie voorkom je dat je rendement zakt bij bewolkt weer. Deze techniek is alleen toepasbaar op glas-glaspanelen, omdat de PERC-zonnecellen gevoeliger zijn voor vocht en zuurstof.

Nieuw: TOPCon-celtechnologie

Binnenkort breiden wij ons productportfolio uit met de baanbrekende TOPCon-zonnepanelen met geavanceerde technologie die in vergelijking met de PERC een nog hoger rendement op hetzelfde oppervlak halen. Dit leidt tot een hoger totaalrendement van het gehele zonne-energiesysteem

Hoe maak je de juiste keuze?

Glas-glas zonnepanelen hebben het hoogste rendement en gaan het langste mee. Bovendien is de opbrengst van glas-glas zonnepanelen dankzij hun weerbestendigheid bijzonder goed, zelfs in ons Nederlandse klimaat. 

De nieuwe TOPCon-cel technologie zorgt voor een nog groter uitgangsvermogen en betere prestaties van de glas-glas zonnepanelen gedurende hun levensduur. Bovendien hebben TOPCon-modules minder degradatie van de zonnecellen na verloop van tijd.

Mocht je meer willen weten en binnenkort verder gaan kijken, download dan onze gratis checklist zonnepanelen. Dan weet je de belangrijkste zaken en welke vragen je aan de installateur moet stellen.

Bereken wat jij kunt besparen met zonnepanelen