Zonnepanelen in je carport of veranda

Hierbij moet je vooral denken aan zonnepanelen die zijn toegepast in een carport of veranda. Een overkapping met zonnepanelen heeft veel voordelen.

Ligt je dak al vol met zonnepanelen, maar is je elektriciteitsverbruik nog niet geheel afgedekt? Is je dak ongeschikt of wil je geen zonnepanelen op het dak van je woning? Denk dan ook eens aan zonnepanelen op een overkapping  van een carport of veranda. 

“Zonnepanelen zijn in Nederland enorm populair en inmiddels is al bijna 1 op de 5 woningen voorzien. In de meeste gevallen worden zonnepanelen geplaatst op daken. Er zijn echter veel meer mogelijkheden, zoals plaatsing in een carport of veranda en deze bieden ook nog eens aanvullende voordelen. “

Speciale overkapping met zonnepanelen voor carport of veranda

 

Bij zowel een carport als een veranda wil je dat het dak zonlicht doorlaat, zodat een open en lichte constructie ontstaat. De achterzijde van het zonnepaneel dient dan transparant te zijn om het zonlicht door te laten. Glas-glas zonnepanelen, waarbij de achterzijde van glas is, in plaats van kunststof, bieden dan uitkomst. Alleen is niet ieder glas-glas zonnepaneel hiervoor geschikt. 

Als direct onder zonnepanelen wordt doorgelopen, is het van belang dat deze zijn voorzien van veiligheidsglas. Alleen dan kan voorkomen worden dat er mogelijk letsel ontstaat als het zonnepaneel beschadigd raakt door een externe factor. Denk bijvoorbeeld aan een vallende dakpan of een auto die tegen de veranda/carport aanrijdt. 

BEPROEFDE VEILIGHEID

Veiligheidsglas

De SOLARWATT Vision 60M construct is onderworpen aan de NEN-EN 12600 test voor glas voor gebouwen. Dit is de standaard beproevingsmethode voor de classificatie van vlakglasproducten, waar zonnepanelen in deze toepassingen ook onder vallen.

De Vision 60M construct heeft de test zeer goed doorstaan en is gelabeld als 1(B)1 veiligheidsglas. Dit betekent dat het glas wel kan breken, maar dat het glas bij breuk bij elkaar wordt gehouden.

BEPROEFDE VEILIGHEID

Brandveiligheid

Het is belangrijk dat door de toepassing van zonnepanelen de kans op (de verspreiding van ) brand niet wordt vergroot. Daarom zijn alle Vision 60M construct zonnepanelen uitgebreid getest op  brandveiligheid volgens UL 790.

Ook de Vision 60M construct heeft de zwaarste testen doorstaan en heeft daarom Brandklasse A, de hoogst haalbare klasse. Lees hier meer over brandveiligheid.

Vision 60M construct zonnepaneel

Zonnepanelen op de gevel

Het Vision 60M construct zonnepaneel is ook uiterst geschikt om toe te passen op de gevel van een woning of gebouw als solargevel. Op die manier kan het volle zonne-energie potentieel worden benut. Ook voor deze toepassing is het van groot belang dat het zonnepaneel is voorzien van veiligheidsglas.

Zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw is het mogelijk om zonnepanelen op de gevel toe te passen. Het is belangrijk om je hier goed te laten informeren naar de mogelijkheden in jouw situatie.

BENG berekening?

In de nieuwbouw werd tot 2021 de EPC-norm gehanteerd, zoals omschreven in het Bouwbesluit. Deze bepalen de energieprestaties van de woning, waarbij bepaalde minimale prestaties worden geëist.  Om hieraan te voldoen worden bijna altijd al zonnepanelen toegepast op het dak.

Januari 2021 is de EPC-norm vervangen door de veel strengere BENG-norm. Om dan nog aan de norm te voldoen, zal enkel het toepassen van zonnepanelen op het dak vaak niet langer volstaan. Zonnegevels zullen vanaf dit jaar daarom ook veel vaker worden toegepast in de nieuwbouw dan eerdere jaren.