Zonnepanelen zetten zonlicht om naar duurzame energie. Zo kun je in je eigen stroombehoefte voorzien. Zonnepanelen worden vaak toegepast op het dak en vormen het hart van een zonne-energiesysteem. Er zijn twee basis types zonnepanelen: glas-folie en glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen verschillen in materiaal, vermogen, levensduur en kwaliteit. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk de twee types te vergelijken.

Glas-folie of glas-glas zonnepanelen?

Traditionele glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof foliecomposiet (plastic) aan de achterzijde. Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van een glazen plaat, die de zonnecellen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht.

Voordelen van Solarwatt glas-glas zonnepanelen

Betere bescherming en lagere degradatie

Doordat de dubbele glazen laag veel beter beschermt, degraderen de zonnecellen op glas-glas zonnepanelen 50% langzamer dan bij glas-folie zonnepanelen. Wanneer zonnecellen verouderen, nemen ze jaarlijks iets af in vermogen. Dit gaat bij glas-folie zonnepanelen dus twee keer zo snel. 

Langere levensduur en hogere opbrengst

Glas-glas zonnepanelen hebben ten opzicht van glas-folie zonnepanelen een extra lange levensduur van vele decennia. Door de langzamere degradatie van zonnecellen en langere levensduur, is de energieopbrengst door de jaren heen veel hoger. Een glas-glas zonnepaneel brengt daarom veel meer energie op. Glas-glas zonnepanelen zijn iets duurder dan glas-folie zonnepanelen, maar leveren gegarandeerd 25% meer energie op.

Betere garantievoorwaarden

Omdat de kwaliteit van glas-glas zonnepanelen een stuk hoger ligt in vergelijking met glas-folie zonnepanelen, zijn ook de garantievoorwaarden beter. Solarwatt glas-glas zonnepanelen hebben maar liefst 30 jaar garantie en een gratis 5 jaar allriskverzekering. Bij glas-folie zonnepanelen wordt vaak 10 tot 15 jaar gehanteerd. 

‘‘Glas-glas zonnepanelen zorgen voor optimale zekerheid en prestaties.’’

Duurzame productie glas-glas zonnepanelen 

Bij Solarwatt vinden we het ontzettend belangrijk dat onze zonnepanelen niet alleen schone energie leveren, maar ook duurzaam worden geproduceerd. Wij zijn dan ook trots dat wij het veeleisende certificeringsproces van de Cradle to Cradle-certificering® met succes hebben doorlopen. Hiermee zijn wij in het bezit van het Silver-level voor onze uiterst duurzame Duitse glas-glas zonnepanelen.  

Waar plaats ik zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Solarwatt ontwikkelt zonnepanelen voor uiteenlopende situaties. Zo hebben we naast zonnepanelen voor op het dak ook speciale zonnepanelen voor de toepassing in carports, veranda’s en gevels. 

Zonnepanelen op het dak

De meeste zonnepanelen worden boven de dakpannen gemonteerd op aluminium profielen. Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op een schuin dak of een plat dak.

Zonnepanelen in het dak

Door middel van een indaksysteem worden de dakpannen vervangen door zonnepanelen. De zonnepanelen komen hierbij tussen de dakpannen te liggen, waardoor een strak zonnepanelenveld ontstaat.

Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn ideaal om als indaksysteem toe te passen. Ze zijn getest volgens de strengste brandveiligheidstesten en zijn brandklasse A* gecertificeerd. Extra belangrijk wanneer zonnepanelen in het dak worden toegepast.

*Volgens UL790

Zonnepanelen als carport

Ook voor de toepassing op carports en gevels heeft Solarwatt een oplossing. Tussen mens en zonnepaneel bevindt zich geen beschermende laag, zoals bij een dak het geval is. Het speciale veiligheidsglas van de SOLARWATT Vision 36M en 60M construct zorgt ervoor dat het zonnepaneel op een veilige manier breekt als er bijvoorbeeld een steen op komt.

Zonnepanelen als veranda

SOLARWATT 36M is speciaal ontwikkeld voor toepassing in veranda’s. Dit is een zeer veilig glas-glas zonnepaneel met dikker glas en zonder frame. De zonnecellen zijn verder uit elkaar geplaatst, waardoor zonlicht tussen de zonnecellen heen schijnt.