man van middelbare leeftijd zit aan de keukentafel en slaat een bladzijde om van een document en maakt aantekeningen

METEN IS WETEN

Hoe testen wij onze zonnepanelen?

Om de hoge kwaliteit te waarborgen, worden Solarwatt zonnepanelen uitgebreid getest. Solarwatt zonnepanelen voldoen aan alle Europese kwaliteitsnormen en onze zonnepanelen hebben verschillende keurmerken en certificaten.  

Omdat de testen voor Europese kwaliteitsnormen alleen naar de eerste jaren kijken, heeft Solarwatt een eigen testlaboratorium, geaccrediteerd door onafhankelijk testinstituut VDE. Daar onderwerpen we al onze zonnepanelen aan een reeks uitgebreide testen die veel zwaarder en meer uiteenlopend zijn dan de standaard voorschriften. Zo kijken onze testen ook nauwkeurig naar de betrouwbaarheid en prestaties op lange termijn. 

ONZE CERTIFICATEN EN KEURMERKEN

Testen volgens de IEC-normen

Zonnepanelen moeten verplicht voldoen aan de IEC-normen voor veiligheid en technische specificaties. De IEC-testen worden uitgevoerd in een beperkt aantal cycli, waarbij er alleen wordt gekeken naar de eerste levensjaren van een zonnepaneel. Wij testen onze zonnepanelen nog twee tot vijf keer zwaarder om een betere kwaliteit te waarborgen op lange termijn. Daarom geven wij op onze glas-glas zonnepanelen ook 30 jaar all-in garantie op product en vermogen.  

Binnen de standaard minimale testen IEC 61215 en IEC 61730 worden de zonnepanelen specifiek onderworpen aan onderstaande testen. Solarwatt zonnepanelen voldoen hierbij aan de hoogste kwaliteitseisen.  

Bij deze test worden de zonnepanelen vastgeklemd en via een hydraulisch systeem gedurende 6 uur blootgesteld aan een wisselende druk- en trekbelasting. Zo wordt gekeken welke invloed sneeuw en wind op het zonnepaneel hebben. De minimale standaard is een druk van 2.400 Pa voor trekbelasting 5.400 voor drukbelasting. Solarwatt zonnepanelen zijn getest op een trekbelasting van 3.600 Pa en een drukbelasting van 8.100 Pa.  

Om te beoordelen wat het effect van bevroren water kan zijn op zonnepanelen wordt een vocht-bevriezingstest uitgevoerd. Het paneel wordt blootgesteld aan een temperatuur van 85 °C en vervolgens binnen een korte tijd weer afgekoeld naar –40 °C, om te kijken of eventueel vocht binnen het zonnepaneel bevriest.

Volgens de IEC-norm moet een hageltest worden uitgevoerd met stenen van 25mm en een snelheid van 83 kilometer/uur. Solarwatt glas-glas zonnepanelen testen we aanvullend bij een snelheid van 110 kilometer/uur met hagelstenen van 45mm, zes keer zo zwaar. In deze test scoren onze zonnepanelen Klasse 4.

De vocht-warmte test stelt het zonnepaneel voor 1000 uur bloot aan een temperatuur van 85 °C en een luchtvochtigheid van 85%. Zo wordt bekeken welk effect dit heeft op de veroudering. SOLARWATT glas-glas zonnepanelen ondergaan deze test in ons eigen testlaboratorium zelfs voor 5000 uur met 0% verslechtering als resultaat. 

Door veranderingen in de omgevingstemperatuur kunnen materialen uitzetten of krimpen en daardoor op termijn beschadigen of breken. Met deze testen worden de zonnepanelen standaard onderworpen aan 200 cycli, waarbij de temperatuur varieert van –40 °C tot 85 °C. Solarwatt voert deze test uit met 600 cycli.  

Testen volgens de IEC-normen

Om de hoge kwaliteit te garanderen worden Solarwatt zonnepanelen nog aanvullend getest. Deze uitgebreide en zware testen worden uitgevoerd naast de standaard testen om te voldoen aan de IEC-normen voor veiligheid en techniek. 

Brandveiligheid: hoogste klasse

Een zonnepaneel kan volgens twee standaarden worden getest: IEC 61730-2 en EN13501-5. Solarwatt glas-glas zonnepanelen scoren volgens beide testen in de hoogste categorie. DE IEC 61730-2 normering is uitgebreider, omdat daar ook wind als factor wordt meegenomen.  

Lees hier meer over de brandveiligheid van onze zonnepanelen 

PID resistent

PID staat voor ‘potential induced degradation’: verminderd vermogen door potentiaalverschil. Bij PID ontsnapt een deel van de elektrische lading uit het zonnepaneel waardoor er minder lading in het paneel achterblijft. Daardoor daalt de spanning en automatisch dus ook het vermogen. Solarwatt zonnepanelen hebben een certificering voor 100% PID-vrij. 

LeTID: degradatie van zonnepanelen

LeTID is een verschijnsel waarbij zonnecellen onder sommige omstandigheden versneld degraderen. Dit kan binnen de eerste maanden of jaren na installatie zorgen voor wel 10% extra degradatie. Omdat degradatie zorgt voor verminderde prestaties, worden Solarwatt zonnepanelen op LeTID getest en hiervoor gecertificeerd. 

Elektroluminuscentie test (EL-test): beoordeling op microcracks

Deze test beoordeelt de zonnepanelen op microcracks. Dat zijn kleine scheurtjes in de zonnecellen die op termijn invloed kunnen hebben op het vermogen. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken of er beschadigingen zijn aan het paneel. Ieder zonnepaneel word bij het verlaten van de fabriek getest op microcracks.  

Ammonia & Zout

SOLARWATT zonnepanelen hebben een certificering voor gebruik bij kustgebieden en boerderijen. De zonnepanelen worden hierbij getest op bestendigheid tegen ammonia (IEC 62716) en zoutnevel (IEC 61701) en laten geen negatieve effecten zien.  

Orkaanbestendig

Glas-glas zonnepanelen zijn getest volgens de Australische orkaantest, waarbij druk wordt uitgeoefend op de achterzijde van de zonnepanelen met een airbag. Standaard wordt gemeten of er bij een druk van 1 kPa doorbuiging te zien is. Solarwatt zonnepanelen weerstaan een kracht van 9 kPa.  

Flashtest: het werkelijke vermogen van een paneel

Ieder paneel dat onze fabriek verlaat ondergaat een flashtest. In een klimaatkamer schijnt licht op het paneel om het werkelijke vermogen te meten. Daarbij eisen we een minimaal Wp-vermogen zoals vermeld op het label. Het daadwerkelijke vermogen is dus bijna altijd hoger dan op het label. Als je zonnepanelen aanschaft kun je de flashtestdata van jouw Solarwatt zonnepanelen altijd bij jouw Solarwatt partner opvragen.   

Meer weten over hoe wij onze zonnepanelen testen?