Kennisbank

Extreme Hagelbui

Een zomeravond die in zuidoost-Brabant met gitzwarte inkt in de lokale geschiedenisboeken terecht zal komen. Minimaal 1 miljard euro aan schade als gevolg van een (extreme hagel) storm die zijn weerga niet kent (zie bron). Voor de Nederlandse zonne-energiesector de eerste keer dat men op grote schaal in aanraking is gekomen met schade aan zonnepanelen door extreem grote hagelstenen (ter grote van tennisballen). Opmerkelijk is dat één specifiek zonnepaneel veel minder problemen heeft ondervonden door de schade van de hagelstenen; het glas- glas zonnepaneel. Naast dat er geen zichtbare schade aan dit paneel was, bleek ook na een elektroluminescentie-test alles nog dik in orde. Dit terwijl alle standaard glas-folie zonnepanelen gesneuveld waren.

SolarTester onderzocht vrijwel direct na de storm een tiental installaties. Uit dit onderzoek bleek al snel dat er bij de zonnepanelen, zonder directe zichtbare (glas) schade, er zonnecellen kapot waren. Dat is logisch, want glas-folie zonnepanelen zijn niet ontworpen dit soort hagelbuien te doorstaan.

Voordelen van de EnergyManager

Bij een standaard typecertificering van zonnepanelen wordt een hageltest gedaan met ijsballetjes van 25 millimeter doorsnede. De inslag van een hagelsteen van 50 millimeter heeft 20 tot 30 keer meer kracht dan in de reguliere hageltesten. Wanneer een dergelijke hagelsteen een zonnepaneel raakt wordt de klap door het glas aan de cellen doorgegeven en zullen de cellen versplinteren.

Het het blote oog lijken de zonnepanelen ongehavend en nog feilloos intact. Maar eenmaal onderworpen aan een zogeheten elektroluminuscentie-test* blijken de zonnepanelen toch de nodige defecten te vertonen. Meer informatie over de kwaliteit van onze producten en onze testmethodes? Download gratis de testen brochure.

Hoewel de microcracks niet direct tot een verlies van de stroomopbrengst hoeven te leiden, scheuren ze onder invloed van temperatuurschommelingen (krimpen en weer uitzetten) later wel door. Als gevolg daarvan kan het elektrisch contact ineens worden verbroeien en produceert zo’n paneel plots tientallen procenten minder stroom. Meer informatie over microcracks vind u hier.

Maar wat als één of twee van de vijf geteste zonnepanelen defect blijken zijn? Krijg je van de verzekeraar dan maar één vijfde of twee vijfde van de installatie vergoedt? Dat is vooralsnog een grijs gebied. Testen zullen altijd worden uitgevoerd door (erkende) installateurs die weten welke stappen er doorlopen moeten worden om een gedegen uitslag te kunnen formuleren. De eindgebruiker zal erop moeten vertrouwen dat de uitkomsten correct zijn. Door de omvang van een dergelijk type storm en een ‘standaard’ uitgevoerde test kan nooit een realistisch beeld worden geven. De kans op defecten door microcracks op de lange termijn (lees: na productgarantie) is hierdoor aanzienlijk aanwezig. Meer informatie over de garantie vind u hier.

HAGEL

De neutrale zone

Glas-glas zonnepanelen hebben een zogenoemde ‘neutrale zone’, het middelpunt van het zonnepaneel. In deze zone ondervinden zonnecellen de minste druk. En hierdoor kunnen er geen microcracks ontstaan. In een conventioneel glas-folie zonnepaneel worden de zonnecellen aan de onderkant geplaatst. Verschil is dat zonnecellen in de neutrale zone slechts aan doorbuiging belast. Zonnecellen die aan de onderkant zijn geplaatst worden uiteen getrokken bij doorbuiging en bij lift worden cellen in elkaar gedrukt. Deze bewegingen veroorzaken of verergeren microcracks. Een groot voordeel van glas-glas is dat het geen kwaad kan als er, met grote druk, hagel op het paneel terecht komt of wanneer een installateur er met een knie op gaat steunen of er op gaat staan. Acties als deze kunnen celbreuken veroorzaken die de prestaties van het zonnepaneel negatief kunnen beïnvloeden.

HAGEL

Vervoer en installatie

Het maakt niet uit hoe goed de zonnepanelen uit de fabriek komen, als er tijdens het transport en/of installatie niet zorgvuldig mee wordt om gegaan kunnen er problemen ontstaan. In de grond van de zaak gebeurt dat wel eens. het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een heftruckchauffeur tegen een pallet zonnepanelen rijdt. Een installateur die een zonnepaneel op zijn schouder neemt. Noem het maar op. Elke keer ontstaan er kleine barstjes (microcracks) die op termijn voor problemen en minder opbrengst kunnen zorgen. Met SOLARWATT glas-glas zonnepanelen heb je hier vrijwel geen last van. En natuurlijk zorgen onze fabrieken en installateurs er altijd voor dat er voorzichtig met goederen om wordt gegaan.