Zonnepanelen op plat dak: waar rekening mee houden?

Zonnepanelen op een plat dak? Er wordt soms gedacht dat een plat dak niet geschikt is voor zonnepanelen, maar het tegendeel is waar. Ook met een plat dak heb je genoeg mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie. Wij vertellen je graag meer over alle opties, de richting van de zonnepanelen en de ideale hoek tussen de panelen.

Zonnepanelen op plat dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen wordt vaak automatisch aan een schuin dak gedacht. Onterecht, want ook een plat dak biedt genoeg opties. Heb jij zelf een plat dak en twijfel je over het aanschaffen van zonnepanelen? Wij vertellen je alles over de verschillende opties, de positie van de panelen en de ideale hoek voor een zo hoog mogelijk rendement. 

Richting van de zonnepanelen op een plat dak 

In tegenstelling tot een schuin dak, kan je bij een plat dak zelf kiezen hoe je de zonnepanelen geplaatst wilt hebben. Over het algemeen worden zonnepanelen op een plat dak naar het zuiden gericht met een hoek tussen de 5 en 15 graden. Doorgaans is 10 graden de meest ideale hoek voor een maximaal rendement, zowel voor een oost-west- als zuidopstelling.  

Zuidopstelling

In deze opstelling worden de zonnepanelen naar het zuiden gericht en in een hoek van 10-15 graden geplaatst. De zonnepanelen worden in rijen achter elkaar gemonteerd met tussen elke rij een afstand van 50 tot 80 cm, zodat er zo min mogelijk schaduwval is op de achterliggende rij zonnepanelen. Je verliest hierdoor weliswaar iets van je dakoppervlak, maar dit zorgt wel dat je per paneel meer energie opwekt.

Oost-westopstelling 
Dit wordt ook wel de zigzag opstelling genoemd, hierbij is een hoek van 10 graden ideaal. Het grote voordeel van deze opstelling is dat je veel meer zonnepanelen op je dak kwijt kunt. Deze worden namelijk direct naast elkaar geplaatst, zonder afstand en schaduwval. Het nadeel is dat je alleen aan het begin en einde van de dag een loodrechte instraling hebt op je zonnepanelen, wanneer de zonintensiteit lager is.

Welke opstelling moet je kiezen als je een plat dak hebt?

Bij een hoek van 10 graden, wekt een zonnepaneel op het zuiden ongeveer 6% meer op dan op het oosten of westen. Toch is het rendement bij een oost-westopstelling hoger, omdat je veel meer panelen op je dak kwijt kunt. Daarnaast is er bij de oost-westopstelling een betere energieverdeling over de dag. Hierdoor ben je in staat om gedurende de dag meer gebruik te maken van je opgewekte zonne-energie, waardoor je ook minder hoeft terug te leveren. 

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak?

Heb jij een plat dak en wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan is het slim om eerst naar het benodigde aantal zonnepanelen te kijken. Dit doe je door als eerste je stroomverbruik in kaart te brengen en te kijken naar eventuele veranderingen in de komende jaren. Denk aan een gezinsuitbreiding of juist aan kinderen die het huis verlaten. Of aan de aanschaf van een elektrische auto of warmtepomp.Wanneer je weet hoeveel energie je verbruikt kan je namelijk eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. En om het je nog makkelijker te maken, hebben wij de dakscan ontwikkeld, die de berekening voor je maakt.Heb jij interesse in het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Bereken hier eenvoudig en snel hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en op het dak kunt plaatsen.

De ideale hoek en afstand tussen de panelen 

Het lijkt misschien voor de hand liggend om de zonnepanelen letterlijk plat op het dak te bevestigen, maar dit is niet ideaal. Voor het zelfreinigende effect van zonnepanelen dienen ze namelijk met een hoek van minimaal 10 graden te worden geplaatst. Wanneer zonnepanelen plat liggen, worden ze heel snel vies, waardoor je de panelen elke maand zou moeten schoonmaken. Door een lichte kanteling van 10 graden wordt stof en vuil er tijdens een regenbui vanzelf afgespoeld. Wel zo handig.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het ook belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de panelen. Bij 10 graden wordt doorgaans een tussenafstand van 50 tot 80 cm aangehouden, dit voorkomt dat de schaduw van de ene rij panelen op de andere rij valt.