PFAS wordt vaak beschouwd als het nieuwe asbest vanwege de vergelijkbare zorgwekkende eigenschappen die het heeft. Ook in zonnepanelen komt de stof vaak voor, meer dan 80% van de zonnepanelen heeft PFAS. Het gaat hier om glas-folie panelen, waarbij de backsheet van plastic folie is gemaakt.
PFAS is een groep van chemische stoffen die overal in onze omgeving aanwezig is. Het wordt aangetroffen in onze bodem, het water, de lucht en zelfs in ons voedsel. Hierdoor is blootstelling bijna onvermijdelijk. PFAS wordt meestal gebruikt als water-, vet-, uv- en vuilafstotende laag. De schadelijke stoffen komen in de meest uiteenlopende producten voor. Denk aan:
· Smeermiddelen
· Voedselverpakkingsmaterialen
· Blusschuim
· Anti-aanbaklagen van pannen
· Kleding
· Textiel
· Cosmetica
Net als asbest zijn PFAS-chemicaliën persistent, dit betekent dat ze zeer langzaam afbreken en zich ophopen in het milieu. Het grootste probleem met PFAS is dat ze in verband worden gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s. De chemische stoffen kunnen zich nestelen in het lichaam en blijven daar ongemerkt voor lange tijd zitten. Dit leidt tot langdurige blootstelling en schade aan o.a. je immuunsysteem en kan zorgen voor hormonale verstoringen, nier- en leverproblemen en zelfs kanker.
De groeiende bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s van PFAS heeft geleid tot strengere regelgeving en maatregelen om de blootstelling aan deze stoffen te verminderen. Dit vergelijkbaar met de aanpak die gevolgd is bij asbest. De overheid heeft het voornemen om PFAS voor 2025 te verbieden, maar voorlopig komt het nog in veel producten voor. Ook in meer dan 80% van zonnepanelen is PFAS terug te vinden.
Met PFAS wil je liever niet in aanraking komen en daarnaast moet voorkomen worden dat dit in het milieu terechtkomt. Kijkende naar zonnepanelen is het goede nieuws dat PFAS zich met name bevindt in de backsheet. In plaats van glas-folie zonnepanelen is het dus beter om glas-glas zonnepanelen aan te schaffen. Hiermee is het PFAS-probleem bij zonnepanelen direct opgelost.
Naast de vele andere voordelen die glas-glas zonnepanelen hebben t.o.v. glas-folie zonnepanelen, is dit er dus ook zeker een om in gedachten te houden bij de aanschaf van zonnepanelen!
Voor meer informatie over PFAS in zonnepanelen, lees hier het artikel in Solarmagazine.