Levensduur zonnepanelen: hoe lang gaan zonnepanelen mee?
8 februari 2019Zo vind je zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteit verhouding
11 februari 2019Dankzij zonnepanelen valt je energierekening straks veel lager uit. Op zonnige dagen leveren ze een hoog rendement. Helaas is het in Nederland ook vaak bewolkt. Zijn zonnepanelen dan eigenlijk wel rendabel?
De theorie: een rekensom
Je kunt berekenen of zonnepanelen in jouw geval rendabel zijn. De rekensom werkt als volgt. Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (of Wp). In Nederland gaan we er vanuit dat een zonnepaneel ongeveer 850 tot 900 uren per jaar op vol vermogen werkt. Dit noemen we vollast-uren. Wil je de opbrengst berekenen, dan vermenigvuldig je de hoeveelheid Wattpiek met het aantal vollast-uren. Je kan ook de Dakcheck doen. Dan weet je direct wat het je oplevert.
Het Hollandse klimaat is geen rekensom
Helaas is de uitkomst van die som altijd een inschatting. Dat komt omdat je niet alleen rekent aan de hand van stabiele factoren, zoals de ligging van je dak. Er zitten ook variabele getallen in de som, zoals temperatuur en lichtintensiteit. De ene dag schijnt de zon, de andere dag valt het met bakken uit de hemel. Klimaatverandering zorgt voor winters met meer neerslag en zomers met hogere temperaturen.
Dat heeft allemaal invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Bewolking beïnvloedt de opbrengst. Maar ook teveel zon heeft geen positief effect op de opbrengst van je zonnepanelen. Komt de temperatuur boven de 25 graden, dan gaat een deel van de energie verloren; die wordt omgezet in warmte.
PERC-technologie zorgt voor hoog rendement
Gelukkig is er een oplossing. Met hulp van speciale PERC-zonnecellen haal je ook bij slecht weer hoog rendement uit je zonnepanelen. PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell.
Je kunt de werking vergelijken met een snelweg vol invoegstroken en doorgetrokken strepen. Zonnepanelen met PERC-technologie hebben aan de achterkant niet geleidende lijntjes. Die zorgen ervoor dat de elektronen maar op een bepaald deel van de cel naar de achterkant kunnen stromen, zodat ze voor elektriciteit zorgen. De PERC-cellen zorgen dus voor betere doorstroming van energie, waardoor er minder verloren gaat. Zo haal je dus ook in het Hollandse klimaat hoog rendement uit je zonnepanelen.
Hoog rendement? Glas-glas zonnepanelen!
Goed nieuws dus! Er bestaan zonnepanelen die ook bij Hollands weer hoog rendement leveren. Glas-glas zonnepanelen met PERC-technologie. PERC cellen werken beter in het Hollandse klimaat. Glas-glas panelen zorgen ervoor dat de zonnecellen koeler blijven bij warm weer waardoor ze meer rendement leveren. Maar let op: deze zonnecellen gaan veel beter samen met glas-glas zonnepanelen en veel minder met glas-folie. Dat komt omdat de cellen gevoelig zijn voor vuil en vocht.
Benieuwd of deze panelen bij jou op het dak passen en wat dat jaarlijks oplevert? Doe dan de gratis Dakcheck!