Zonnepanelen 4 jaar eerder terugverdiend door hoge energieprijzen
6 april 2022Minder afhankelijk van hoge energieprijzen met Solarwatt glas-glas zonnepanelen
4 mei 2022De zonne-energiesector in Nederland blijft groeien. Massaproductie in Azië zette de Europese industrie de afgelopen jaren onder druk, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Om sneller te verduurzamen en kansen te benutten moeten Europese zonne-energiesysteemaanbieders gebruiken maken van hun innovatiekracht. Solarwatt zette al de eerste stappen met een nieuwe glas-glas productielijn in Duitsland, maar ook nieuw Europees beleid is belangrijk om het merendeel van de productie terug te halen.
Van Europa naar massaproductie in Azië
Europese zonne-energiesysteemaanbieders hebben een essentiële rol gespeeld in het toegankelijk en betaalbaar maken van zonne-energie. Helaas verloren Europese fabrikanten de afgelopen tien jaar terrein door de investeringen in schaalvergroting en massaproductie in Azië. Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen. Europese productie is namelijk van grote toegevoegde waarde.
Het belang van Europese productie
De voordelen van lokale productie worden steeds vaker aan het licht gebracht. Zonnepanelen uit Azië worden via de vervuilende scheepvaart vervoert naar Europa. Met niet alleen hoge transportkosten tot gevolg, maar ook een grotere CO2-uitstoot in de productieketen. Ook de recente discussies over de dwangarbeid van Oeigoeren en de pijnlijke afhankelijkheid die de sector ervaarde tijdens de pandemie, zorgen voor een verlangen naar technologische onafhankelijkheid. Daarnaast zorgt Europese productie voor groei van een lokale, groene economie en is daarmee goed voor de werkgelegenheid.
Europese innovatiekracht en een andere strategie
Om de concurrentie met Chinese fabrikanten aan te gaan is volgens Erik de Leeuw, general manager bij Solarwatt Benelux, een andere strategie nodig. ‘’De enige mogelijkheid om in het internationale geweld te overleven, is een systeempropositie. Met alleen de productie van een zonnepaneel is het heel moeilijk om toegevoegde waarde te vinden. Voor een systeempropositie is meer kennis en kunde nodig en is het voor concurrenten moeilijke om sec op prijs te concurreren.’’ Daarvoor is de innovatiekracht van Europese zonne-energiesysteemaanbieders hard nodig.
Solarwatt doet dit onder andere door samen met BMW te blijven innoveren en zonne-energie te koppelen aan elektrisch rijden en duurzame warmte. Erik vervolgt: ‘’Solarwatt kiest niet voor massaproductie. Als je groot gaat moét je op de laagste prijs verkopen en dit betekent doorgaans concessies doen op het gebied van kwaliteit. Wij blijven investeren in innovatie, veiligheid en duurzaamheid en daarmee in een product dat een hogere prijs mag hebben. Met een totaaloplossing richten we ons op het hele systeem, van zonnepaneel tot stopcontact.’’
Solarwatt zet stappen met lokale glas-glas productielijn
Solarwatt heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid. Onderdeel daarvan is lokale productie, met zo min mogelijk transportkilometers en gebruik van materialen van Europees fabricaat om een hoge kwaliteit en grotere leverbetrouwbaarheid te garanderen. Op 23 september werd in Dresden de nieuwe productielijn voor glas-glas zonnepanelen in gebruik genomen. Daarmee is Solarwatt de grootste Europese producent van glas-glas zonnepanelen (500 MWp) en worden verdere stappen gezet om het hart van de productie terug te halen naar Europa. ‘’Wij zijn de enige Europese leverancier die alle componenten van een pv-systeem zelf én centraal produceert’’, vervolgt Erik.
Nieuw Europees beleid is cruciaal
Erik gelooft in een verdere groei van Europese productie, maar er ligt er een belangrijke rol voor lokale overheden en de Europese Unie (EU) om dit mogelijk te maken. ‘’Als je op dezelfde schaalgrootte als in China wil produceren, dan zal de EU eerst een gelijk speelveld moeten creëren. De Europese industrie heeft te maken met allerlei regels voor het beschermen van mensenrechten en milieu. Die eisen zijn meer dan logisch, maar het is ridicuul dat Europa vervolgens wel op grote schaal de import van zonnepanelen uit China faciliteert waar bedrijven niet aan dezelfde regels hoeven te voldoen.’’
De kansen en kennis zijn er, maar het merendeel van de productie kan pas teruggehaald worden naar Europa als de overheid zorgt voor de juiste productieomstandigheden. Alleen zo kan Europa nog sneller verduurzamen en een hoofdrol spelen in de energietransitie.