Zonnepanelen 4 jaar eerder terugverdiend door hoge energieprijzen

Man met zonnepanelen bekijkt verbruik op iPad
Btw terugvragen en subsidies voor zonnepanelen in 2023
maart 17, 2022
ingang solarwatt hoofdkantoor in dresden duitsland
Snellere verduurzaming met Europese productie van zonnepanelen
april 28, 2022

Eerder dit jaar schreven we al dat het met de hogere energieprijzen nog slimmer is om te investeren in zonnepanelen. Zo wek je zelf energie op en ben je minder afhankelijk van externe energieleveranciers en hun prijsstijgingen. RTL Z onderzocht vorige week wat de impact van de hoge energieprijzen is op de terugverdientijd van zonnepanelen. En die impact is groot: met de huidige energieprijzen heb je de investering in minder dan 3 jaar terugverdiend.  

Om de impact van de hoge energieprijzen op de terugverdientijd van zonnepanelen te meten, rekende RTL Z met een gemiddeld paneel van 330 Wp (Wattpiek) en een zonne-energiesysteem van 12 panelen voor €5.000 – €6.000. Ter vergelijking: de glas-glas zonnepanelen van Solarwatt hebben een vermogen tot 370 Wp.  

Bij een vermogen van 330 Wp is de totale opbrengst 3.960 Wp per jaar, oftewel 3.500 kWh (kilowattuur). Een jaar geleden, in 2021, kostte een kilowattuur stroom 0,24 eurocent. In 2021 betekende dit dus een jaarlijkse besparing van €840 en een terugverdientijd van iets meer dan 7 jaar.  

De huidige energieprijs lig op 0,62 eurocent per kWh. Dat maakt dat de jaarlijkse besparing nu €2.170 is en dus in minder dan 3 jaar is terugverdiend. De keuze voor zonnepanelen wordt daarmee nog interessanter voor veel huishoudens.  

Bron: RTL Z Nieuws, 22 maart 2022 

Ben je benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren? Doe de gratis dakscan of vraag een installateur in de buurt om advies voor jouw situatie.  

Zonnepanelen 4 jaar eerder terugverdiend door hoge energieprijzen
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid.