Zonnepanelen schoonmaken of de regen het werk laten doen? Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben, is het toch aan te raden ze schoon te maken. Hiermee verhoog je niet alleen de levensduur van de panelen, maar ook de energieopbrengst. Benieuwd hoe je zonnepanelen zelf kunt schoonmaken en waar je op moet letten? Wij geven je graag tips!  

Waarom je zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen zijn goedkoop in gebruik en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Een regenbui spoelt het vuil van de panelen af, waardoor het in de meeste gevallen niet nodig is om de zonnepanelen schoon te maken. Toch kan het in geval van droogte of bij overlast van Saharazand voorkomen dat stof en vuil zich ophoopt op de panelen. Dit heeft een negatieve invloed op de prestaties, omdat de zonnepanelen minder energie kunnen opwekken. In dit geval is het verstandig om de zonnepanelen zelf schoon te maken en de energieopbrengst weer te maximaliseren.   

Heb jij zonnepanelen van Solarwatt en wil je kijken of ze nog optimaal presteren? Dan is het slim om de prestaties van je zonnepanelen af en toe te bekijken via de SOLARWATT Energy Manager 

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Over het algemeen is het aan te raden om je zonnepanelen minstens één keer per jaar te reinigen. Uiteraard zijn er uitzondergingen en spelen meerdere factoren een rol. Denk aan de locatie van je woning en de locatie van je zonnepanelen, de hoeveelheid blootstelling aan vuil en stof, de weersomstandigheden en seizoenen.

Als je in een gebied woont met veel stof, is het verstandig om je zonnepanelen vaker schoon te maken. Staan er veel bomen om je woning of heb je vaak last van vogelpoep op de panelen? Ook dan is het aan te raden om je zonnepanelen vaker te controleren en te monitoren of er een verandering is in energieopbrengst. Dit kan namelijk een indicatie zijn dat het tijd is om de zonnepanelen schoon te maken. Let daarnaast extra op tijdens periodes met extreme weersomstandigheden, zoals een storm of langdurige periode van droogte.

Wat is het beste moment van het jaar?

De beste periode om je zonnepanelen te reinigen is in het vroege voorjaar. Tijdens de wintermaanden komt er vaak meer vuil en stof op de zonnepanelen terecht, waardoor de meeste panelen toe zijn aan een schoonmaakbeurt. Bovendien is het vroege voorjaar een gunstige periode, omdat er minder vogels en insecten actief zijn. Dit maakt het reinigen van de zonnepanelen gemakkelijker, zonder de kans op aanslag beschadiging van de panelen door bijvoorbeeld vogelpoep of insecten.  

Het voorjaar is ook het ideale moment om je zonnepanelen ‘summer proof’ te maken. Op deze manier zijn ze helemaal klaar voor de zomer, het seizoen waarin de meeste zonne-energie wordt opgewekt.  

Hoe maak je zelf je zonnepanelen schoon? 

Is jouw dak makkelijk te betreden en wil je zelf je zonnepanelen schoonmaken? Dan raden wij je aan eerst te controleren of de fabrikant specifieke reinigingsinstructies heeft. Daarna kan je alle benodigde (schoonmaak)spullen verzamelen: 

Stappenplan

Heb je alle benodigde producten binnen handbereik? Volg dan deze stappen voor het schoonmaken van je zonnepanelen:  

  1. Schakel eerst de installatie uit. Weet je niet hoe dat moet? De installateur kan je hierbij helpen.
  2. Zorg dat je veilig kunt werken. Betreed een schuin dak altijd met valbeveiliging en ga niet op de panelen zitten of leunen.
    Spoel de panelen af met water om eventueel los vuil te verwijderen.
  3. Maak de panelen schoon met water, een zachte borstel, of spons.
  4. Spoel de panelen nogmaals af met osmose water om achtergebleven zeepresten te verwijderen en strepen te voorkomen.
  5. Laat de panelen drogen en schakel ze daarna weer in.  

Schoonmaak tips van Solarwatt

Zonnepanelen professioneel laten reinigen? 

Ga je liever niet zelf het dak op of merk je dat het te gevaarlijk is? Schakel dan altijd een professional in. Het grote voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de zonnepanelen goed en veilig gereinigd worden, zonder schade te veroorzaken. Bovendien kan dit de levensduur van je zonnepanelen verlengen. Langdurige blootstelling aan stof kan namelijk schade veroorzaken

Merk je dat je zonnepanelen minder energie opwekken of zijn de zonnepanelen zichtbaar vies? Neem dan direct actie en maak zo snel mogelijk een afspraak met een professioneel reinigingsbedrijf. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op opbrengstverlies.